АПЕЛ ЗА ЗАШТИТУ ЗАДУЖБИНА И ЛЕГАТА

Средствима јавног информисања

Обраћамо се свим грађанима и демократској јавности са апелом да се хитно ставе под заштиту задужбине и легати који су даривани неопозивом и непроменљивом вољом добротвора.
Посебно позивамо све државне органе и органе локалне самоуправе надлежне за област културе и правосуђа да учине све да се ова имовина заштити од отуђења и коришћења супротног вољи оставилаца, јер их на то обавезује и постојећи Закон о задужбинама, фондовима и фондацијама.
Овим путем посебно желимо да заштитимо права задужбинара који су своју имовину даривали народу и отечеству и тиме желели да у Србији изграде боље и праведније друштво засновано на истинским и трајним вредностима.
Ова имовина је у протеклим деценијама често ненаменски коришћена а данас је у ситуацији да буде предмет продаје у процесу различитих облика приватизације.
Из тих разлога је неопходно одлучно реаговати како не би дошло до ненадокнадиве штете по грађане Србије - кориснике задужбина,јер се овде најчешће ради о објектима од велике материјалне вредности и културно-историјског значаја.

Лига за заштиту приватне својине и људских права - Одбор Пожаревац

Председник Драган Илић

Коментари