На захтев Лиге рехабилитована Жанка Стокић

Чувена српска глумица Жанка Стокић (1887-1947), осуђена 1945. године на осмогодишњу казну губитка националне части због наводне сарадње са окупатором и домаћим издајницима, рехабилитована је после готово 65 година одлуком Окружног суда у Београду.
На основу захтева за рехабилитацију, који је поднела <спан стyле="фонт-wеигхт:болд;">Лига за заштиту приватне својине и људских права из Пожаревца, којој се придружило и Народно позориште, Окружни суд констатовао је да је Жанка Стокић на почетку Другог светског рата била чланица Народног позоришта у Београду и да није била политички активна, те да је осуђена из политичких и идеолошких разлога, пренели су београдски медији.
Жанка Стокић осуђена је због учешћа у “Весељацима” и “Централи за хумор”, као и у емисији “Шарено поподне” Радио Београда, уз оцену да је тиме културно и уметнички сарађивала са окупатором и домаћим издајницима.
Према наводима суда, Жанка Стокић је током судског поступка сведочила је да је добровољно ступила у "Весељаке" и "Централу за хумор" јер јој био потребан новац за лечење, док је за на радију радила под принудом главног немачког радио-аранжера.
Жанка Стокић, чије је право име Живана Стокић (Раброво 1887 - Боград 1947. године) најпознатија је била по улози Живке у “Госпођи министарки” Бранислава Нушића, који јој је и посветио тај лик.
Њеним именом названа је и престижна глумачка награда Народног позоришта и компаније “Вечерње новости”, коју је за 2008. годину добила новосадска глумица Гордана Ђурђевић Димић, а биће јој уручена 15. марта у подне на Великој сцени националног театра.
Жиријем је председавала драмска уметница Мира Ступица, а међу члановима су биле и досадашње добитнице тог признања Радмила Живковић и Јелисавета Сека Саблић, као и генерални директор и главни уредник "Новости" Манојло Вукотић и доскорашњи управник Народног позоришта и глумац Предраг Ејдус.
Народно позориште објавило је пре пет година и друго допуњено издање монографије о Жанки Стокић аутора Петра Волка, док је прво издање те књиге изашло 1986. године, у издању “Књижевних новина”.

Коментари