Закон о реституцији у другој половини 2009. године

БЕОГРАД - Влада Србије ће у другој половини 2009. године упутити на усвајање предлог закона о реституцији, најавила ја данас министарка финансија Србије Диана Драгутиновић.
"Министарство финансија припрема нову верзију нацрта закона о реституцији, али не могу да обећам да ће он бити достављен Скупштини пре трећег квартала ове године", рекла је Драгутиновић новинарима поводом протеста који сутра у Београду организује Мрежа за реституцију.
Она је истакла да ће се нова верзија нацрта закона о реституцији разликовати од оне коју је Влада Србије усвојила у мају 2007. године.
"Не можемо донети само закон о реституцији, постоје три закона која су пакет, у сваком случају без закона о својини ми не можемо донети закон о реституцији", изјавила је Драгутиновић после потписивања уговора о зајму Србији од близу 35 милиона евра са Светском банком.
Министарка је истакла да ће се решење Министарства финансија разликовати од оригиналног предлога бившег министра Милана Париводића, и према њеном мишљењу, биће правичније.
Париводићевим предлогом је, између осталог, предвиђено да укупан максимални износ за обештећења буде четири милијарде евра и то у оним ситуацијама када натурална реституција није могућа.
Права бивших власника на денационализацију била би реализована натуралном реституцијом, а тамо где то није могуће то би се урадило кроз обештећење. Предмет реституције били би и пословни простори, станови, засебни делови објеката, индустријски и трговачки објекти, односно све непокретности на којима нису накнадно стечена права.

Коментари