Промена Закона о експропријацији изазваће ново неправно стање, а још није спроведена реституција претходних

Недавно усвојене промене Закона о експропријацији, које су изазвале бројна негодовања и народне протесте, враћају нас у средину прошлог века када је таква врста узурпације и отимања приватних поседа била масовно спровођена. Процес реституције тих противуставних поступака није ни близу приведен крају, а јавља се потреба за новим сличним поступцима. Док су поступци КПЈ били вођени идејом преузимања и учвршћивања власти и потпуном контролом свих ресурса, данас је мотив угађање моћним компанијама које би опет гарантовале останак на власти и велику материјалну добит. 


Прљава технологија која се избацује из уређених држава сели се у корумпиране и неразвијене земље. За тај посао су им потребни закони који омогућавају да се ствари решавају брзо и без компликација са људским правима и сл. Као замена за појединачни пристанак на узимање имовине уз накнаду коју држава одреди, уводи се референдум који се лако прикаже воља пожељи наручиоца. Бројни протести грађана Србије тешко ће ово спречити, без коначне промене и демонтаже мутираног комунистичког система. Када се то једном деси, биће потребна нова реституција, у смислу поништавања штетних закона, као и свих последица које су из њих проистекле. То неће бити лако, јер ће остаци тог режиима, као и у претходном случају, на сваки начин блокирати и саботирати сваки такав покушај.
Било како било, тежња и борба за стварање уређене правне демократске државе не сме да се прекине и да стане, ма како то данас изгледало тешко и недостижно.

Коментари