ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА РЕСТИТУЦИЈУ ДО 3. МАРТА

Лига за заштиту људских права и приватне својине препоручује својим члановимиа и свима који имају потраживања према Закону о враћању одузете имовине и обештећењу, поднесу захтеве до 3. марта 2014. године. Иако, Закон, како смо више пута нагласили, даје врло мало могућности за праведно и правно решење реституције имовине, предлажемо да се захтеви ипак поднесу како би се и те скромне могућности искористиле уколико је то могуће.

Свима онима који нису успели да дођу до документације, а таквих је много јер смо једна од ретких бивших комунистичких земаља која није отворила тајне досијее, предлажемо да се обрате надлежним месним архивима са што више података и затраже од њих одговор где се документација налази, те ако добију потврду да се налази у тајним архивама ОЗНА-е или УДБА-а и сл, то доставе као документ при пријављивању, инсистирајући од службеника поште да такав захтев приме. Тиме би испунили законски рок а након отварања тајних архива, испуниле би се могућности за допуну документације.
Подсећамо, такође, да уколико будете незадовољни решењем Агенције за реститицију, а таквих ће засигурно бити много, постоји могућност жалбе надлежном министарству, затим вођење управног спора и на крају покретање спора пред Европским судом за људска права у Стразбуру, ако се наведеним инструментима националног права не добије адекватно обештећење. Све ово ће бити дуг пут до остваривања једног од основних људских права - права на слободно располагање сопственом имовином, али тај пут морамо прећи не само због нас, већ и због дуга према нашим прецима који су имовину мукотрпно радом стицали, али и због оних који нас наслеђују, јер треба да наследе не само имовину својих предака, већ и правну и праведну државу која поштује своје грађане.

Коментари