УГРОЖЕНА ОСТАВШТИНА МИЛЕНЕ ПАВЛОВИЋ БАРИЛИ У ПОЖАРЕВЦУ

Имовина једне од најугледнијих пожаревачких али и српских породица Павловић-Мирковић у Пожаревцу отела је комунистичка власт првих година власти. У том метежу "вунених времена" мајка светски познате сликарке Мелене Павловић Барили, Даница Павловић тешком муком је успела да сачува кућу и Миленину галерију и након своје смрти је завешта граду Пожаревцу као и остатак имовине од неколико локала у центру града чијим изнајмљивањем би се остварила основа за постојање фондације.
 

Недавно се имовина познате сликарке нашла на удару интереса моћника који су под оправдањем реконструкције испројектовали потпуно нови угоститељско-продајно-изложбени објекат, што је изазвало незадовољство стручне и културне јавности, и грађана Пожаревца.
Само израда овог пројекта је коштала грађане нешто око 4 милиона динара.
Према документу који би требало да добије све сагласности пре него што се уђе у процедуру избора извођача радова, предвиђене су три фазе реконструкције читавог простора.
У првој фази изградио би се нов објекат галерије на слободној површини парцеле према улици Даворјанке Пауновић.  Овај објекат би представљао галеријски простор у два нивоа који је довољно велики да се у њему представе сва расположива дела која се налазе у легату.
На крову објекта предвиђено је да се изгради кровна башта са лети отвореном а зими затвореном терасом – посластичарницом. У склопу овог објекта предвиђено је да се изгради лифт и степениште од подрума до кровне баште.
У другој фази предвиђено је рушење објекта галерије до улице Воје Дулића и изградња нове. Нови објекат би имао подрум, приземље и поткровље. У подруму би се налазили кухиња са оставом, вински подрум, гардероба за запослене, просторије обезбеђења и радионице.  У приземљу би се налазила галерија за тематске изложбе. У поткровљу би биле смештене канцеларије. У овој фази би био изграђен и анкес уз објекат музеја са простором за променадну музику, администрацију и атељеом школе цртања и сликања.
У трећој фази би се приступило реконструкцији легата (Миленине куће). Подрум овог објекта би био претворен у вински подрум у коме би се конзумирала квалитетна вина из региона и одговарајућа јела. У приземљу је предвиђено да се уреди  меморијална соба Милене Павловић Барили са остацима аутентичног намештаја. Непосредно уз њу би се налазила просторија са фотографијама породице и амбијената Пожаревца које је између два рата направио Миленин ујак. У приземљу је предвиђено да буде и сувенирница, док би тавански простор био уређен за чување архиве легата.

Коментари